Ivan's blog

Sever

Ivan's picture

Práve som sa od pani manželki dozvedel, že som mal pravdu. Nemôžem povedať, že bi ma to tešilo. Popravde, ak bi som bol nútení hlasovať, tak bi som volil Korčoka. Máme ale slobodu a jej atribútom je aj možnosť sa vijadriť tak, že hlasovať nejdem, čo som aj viužil.

Nabudúce skúste trochu menej fráz a viac obsahu. A nezaškodilo bi aj vedieť, kde je sever. Ale to od súčasnej opozície bi som asi chcel príliš veľa.

Nech ale nekončím pesimisticki. Paradoxne tieto voľbi z môjho pohľadu nemohli skončiť zle. Nech bi vihral ktokoľvek, tešil bi som sa, že nevihral ten druhí. Logiku v tom hľadať netreba, ale pomáha to prežiť v krajine, kde na jednej strane je banda skorumpovaních prezliekačov kabátov a na strane druhej partia neschopních a beznádejne strateních babrákov.

Ližičková analógia

Ivan's picture

Neviem ako dopadli voľbi. Moja pani manželka, ktorá ma zvikne sama od seba informovať o zásadních veciach, ktoré sa u nás dejú, ešte spí a dánski portál o tom nepíše. Možno Slušne, ale rázne už v prvom kole získalo cez 50%, čo bi si samozrejme žiadalo istú sebareflexiu v prognózach namiesto pojednania o jednej ližičkovej analógii.

Na tému 1i som počul nedávno asi toto - vraj áno, dá sa najesť len s ližicou, ale je znakom kultúrnosti používať aj vidličku a nožík. Preto aj okrem polievkovej ližice máme aj čajovú ližičku. A podobne je to vraj s mäkkím a tvrdím i...

Znie to na prví pohľad rozumne. Naozaj máme vidličku a nožík a naozaj si nemiešame čaj polievkovou ližicou, minimálne nie v spoločnosti, v ktorej nechceme biť za nekultúrneho magora. Ale poďme sa pozrieť tejto analógii trochu bližšie na zúbok.

Takže argumentujeme kultúrnosťou. Chceme tím povedať, že južné slovanské národi sú nekultúrne? Nekultúrni sú aj Taliani, ktorí ipsilon tiež nepoužívajú?

Tá póza, do ktorej sa tak veľmi radi stavajú fanúšikovia 2i, že mi sme tí intelegentní, mi sme tí kultúrni, je v mojom prípade veľmi ťažko stráviteľná.

Okrem kultúrnosti v analógii nesedia ani počti. Pretože okrem polievkovej a čajovej ližički je tu minimálne aj kávová ližička. Skúste ale fanúšikom 2i navrhnúť 3i. Budú si klepať na čelo. Vraj načo tretie i, čo je to za nezmisel?

Ale prečo? Pretože ak platí, že čím viac i, tím viac kultúrnosti, potom 3i musí biť kultúrnejšie ako 2i atď, až skončíme tam, kde začína západná civilizácia. V Grécku s 5i.

Slušne, ale rázne

Ivan's picture

Z témi politika v rozhovoroch s ľuďmi som spravil tabu. Jednoducho sa odmietam o tom baviť, pretože to považujem za stratu času a zdroj nezmiselních konfliktov.

Tu som ale na svojom blogu, s nikím sa nebavím, kto si to chce prečítať, nech sa páči. A či už s tím čitateľ bude súhlasiť alebo nie, je mi šumafuk. Podstatné je, že si prečíta ďalší text s 1i.

Od domácej politiki som sa úplne odstrihol. Okrem tejto doméni nečítam nič, čo končí .sk, v aute počúvam rádio Devín, ktoré v čase správ vipínam, televíziu už više 20 rokov nemám a na sociálnich sieťach nie som. Z prezidentskej kampane som zachitil, aj to nedopatrením, iba billboardi Peliho a Korčoka, ktorích poznám ešte z čias, keď som sa o našu politiku zaujímal.

Napriek tomu idem s kožou na trh a tipnem si víťaza iba na základe dvoch billboardov a veľmi sporadickích správ o Slovensku, ktoré prináša jeden dánski spravodajskí portál, ktorí pravidelne sledujem.

Vichádzam z tézi, že sa svojim spôsobom jedná o reprízu ostatních parlamentních volieb. Zmenilo sa niečo zásadné odvtedi? U Peliho je správa jasná, dajte nám už pokoj, nechajte nás v kľude robiť si všetki tie kurevstvá. A kebi ste nevedeli, ja som ten, komu ide o Slovensko, kto ho vie chrániť. Tak - a to už je môj dodatok, ktorí na billboarde pochopiteľne nenájdete - že prestaneme podporovať Ukrajinu a budeme po vzore číni, severnej kórei, maďarska a iránu kamaráti s ruskom. Fasa spoločnosť, nie? Nič nové, nič prekvapujúce.

A čo na to druhá strana? Slušne, ale rázne. Prosím? Slušne, ale rázne. Slušne, ale rázne čo?

Vojna na Ukrajine je pritom kľúčová záležitosť pre budúcnosť Slovenska. Namieste sú otázki tipu:

Ak Ukrajina prehrá a rusko sa rozhodne rozšíriť svoju nárazníkovú zónu smerom na západ, budeme sa vôbec brániť? Ak áno, aká je naša stratégia obrani? Spoliehame sa na NATO? Vážne? Po tom, čo váš koaliční partner označí NATO za zločineckú organizáciu? Po tom, čo si potriasate ruki so zástupcami ruska a bieloruska? Po tom, čo okolité krajini podporujú Ukrajinu a mi sme pomoc zastavili?

Ukrajina je dominantná téma, na ktorej sa dala celá kampaň postaviť. Namiesto toho nič nehovoriace Slušne, ale rázne. To mi ale paradoxne hovorí veľa. Od parlamentních volieb je tu podľa mňa iba jeden posun a to na strane opozičních strán, ktoré si zobrali z prehri ponaučenie a mislia si, že prehrali kvôli Ukrajine. A tak to radšej s tou podporou nebudú preháňať. Slušne, ale rázne hovorí presne o tom.

Takže tipujem víťazstvo Peliho a to ešte s väčším náskokom ako vihrali parlamentné voľbi. Pretože prepadnutích hlasov v jeho tábore bolo viac ako v Korčokovom a tie teraz neprepadnú.

Na záver iba toľko, že slušne, ale rázne nejdem zase raz voliť. Chcel som toto celé zakončiť ešte vetou, v ktorej malo dominovať slovo “stupidita”, ale keďže už sme raz "slušne...", tak sa rázne zdržím.

5i

Ivan's picture

Začiatkom marca som si spravil vílet do Atén. V Grécku som v živote nebol, tak som bol zvedaví.

Som očarení a nadšení. Počiatki našej civilizácie je tam cítiť na každom kroku. Okrem toho veľmi milí ľudia a chutná kuchiňa za prijateľné ceni fungujúca aj v bežní pracovní deň do neskorích nočních hodín.

Dosť ma ale vitáčalo, že som nevedel ani len prečítať grécke texti. Znalosť azbuki pomohla iba pri zopár písmenách. Takže som naštartoval Duolingo, pridal gréčtinu a začal abecedou. Pri písmene i ma samozrejme hneď napadla otázka ako je to tu s íčkami vôbec.

Napočítal som ich 5. Rekordérom v tejto disciplíne bola v mojom súkromnom rebríčku dovtedi staroslovienčina, ktorej hlaholika používala 4i. Je zrejmé, kde treba hľadať korene tohto fenoménu. Istí progres Konštantínovi ale nemožno uprieť, keďže sa dostal z 5 na 4i.

Rozmíšľal som, kam budem zdrhať, keď Vladimír Vladimírovič bude na našich hraniciach a Robert Robertovič namiesto aktivácie článku 5 viroluje veľkí červení koberec z Bratislavi až po Ubľu. Dnes už viem, že pôjdem do Grécka. Len ešte neviem ako to tam pojmem. Jedna možnosť je skúsiť to po vzore Konštantína najprv z 5 na 4i a časom zo 4 na 3i atď. Druhá je zobrať to skratkou rovno k 1i.

Ak teda dovtedi neobjavím v tom celom nejakí geniálni sistém a v takom prípade nebude vilúčená ani opačná cesta, z 2 na 5i.

Ak teda slovenčina ešte v tom čase bude povolená.

Dedo Mráz

Ivan's picture

Na veľa úsmevních momentov v minulom roku si nespomínam, ale jeden mi predsa len utkvel v pamäti.

Do Sochaczewa na basketbaloví turnaj veteránov sme prišli iba šiesti. Takže striedať sa veľmi nedalo. Presunul som sa na post stredného rozohrávača, čo som vždi chcel hrať, ale vzhľadom na moju víšku som hrával krídlo, odkiaľ som sa mohol viac tlačiť pod kôš a nejakú tú loptu aj doskočiť. Medzi 150 kilovích chlapov sa mi ale už tlačiť nechce. Naviše strední rozohrávač je niečo ako dirigent v orchestri. A keďže sme trénera po prehratom zápase o bronz v Klatovoch prepustili, stanovil som odvážnu taktiku. Ideme súperov ubehať napriek tomu, že nás je iba 6. Kilá totiž až na jeden prípad nemáme, ale o to ľahšie sa nám bude behať.

Dorazili sme vo štvrtok večer a hneď sme aj hrali zápas s Kaunasom - síce mimo súťaž a s tímom z kategórie 60+, ale predsa len, Litovci sú Litovci, slabého basketbalistu tam ťažko nájdete bez ohľadu na vek. Títo borci boli naviše majstri Litvi vo svojej kategórii.

Zápas sme vihrali, taktika sa osvedčila a sám som odohral bez striedania celkom slušní zápas, po ktorom ma okrem spoluhráčov pochválil aj tréner miestnich mládežníkov, ktorí sa prišiel na nás pozrieť. Je trochu trápne takto pekne o sebe písať, ale je to dôležité pre pochopenie mentálneho rozpoloženia, v ktorom som sa nachádzal v čase pointi tohto príbehu, ktorá práve prichádza.

Po zápase sme si dali dobrú večeru, nejaké to pivo, predebatovali veľa vecí. Od bitcoinu až po Starí zákon. Okolo polnoci sme vo veľmi dobrej nálade usúdili, že je čas ísť spať. Moja izba bola na prvom poschodí miestneho hotela, v ktorom okrem nás bívala aj väčšina iních tímov. Privolávať víťah mi pripadalo nepatričné, tak som sa vidal po schodoch.

Počul som nejaké hlasi zhora. Ukrajinské dievčatá evidentne ešte len virážali do ulíc. Keď ma uvideli, nastalo chvíľu ticho a potom jedna z nich pomerne sklamane skonštatovala:

"Toto nie je športovec."

Zarazilo ma to. Neverím, že v ten večer sa LeBron James mohol cítiť sebavedomejšie. Nuž som sa ohradil.

"Ja že nie som športovec? Ja som športovec!"

Skrátka, argumentovať musíte jednoducho vedieť.

"Ti že si športovec? Prejdeš tu pár schodov a lapáš po dichu".

Zopár krát sa ríchlo po sebe hlasno nadíchla a vzápätí vidíchla, abi som snáď nebol na pochibách, či som dobre rozumel. A potom prišiel klinec.

"Akíže si ti športovec. Ti nie si športovec, ti si Dedo Mráz!"

Svetská sláva, poľná tráva...Alebo ako hovoria na Záhorí vanitas vanitatum.

RIP Cherson

Ivan's picture

Minulí rok bol dosť brutálni. O tomto čase som už absolvoval 2 pohrebi a neskôr ďalšie 2. Okrem otca a 3 kamarátov sa mi stratili aj 2 mački a tiež si mislím, že už to majú za sebou. Nesťažujem sa, pretože takí je život, len konštatujem.

Preto som si až dovčera celkom pochvaľoval tento rok, v ktorom sa mi pohrebi nateraz vihíbajú a počti mačiek sa stabilizovali.

Cherson sa narodil na jar roku 2022. Meno sme vibrali podľa mesta na Ukrajine. Spolu s ním prišli na svet aj Odesa, Mimi a Lucifer. Neviem, či to bolo menami, ale práve Cherson a Odesa vitvorili nerozluční tandem. Málokedi ráno som ich nenašiel pritúleních k sebe na stoličke pri dverách do záhradi, na ktoré som im ešte dal podušku a deku.

Cherson mal trochu drsní štart do života - susedov labrador ho chitil, keď mal pár mesiacov a skrátil mu chvost. Dievčatá som dal na nátlak okolia sterilizovať, ale Chersona som v tomto smere nechal tak. Napriek tomu bol veľmi pokojní, netúlal sa, nerobil bordel. Keď aj vbehol dnu, tak sa dal chitiť na rozdiel od dievčat, ktoré sa väčšinou zašili tak, že som ich chitanie radšej vzdal.

Včera od rána som mal zlí pocit, keďže Chersona som už druhú noc nevidel, čo sa doteraz nikdi nestalo. Našiel som ho pod čerešňou bez viditeľních zranení, takže netuším, čo sa stalo.

Bude mi chíbať. Pohľad na prázdne kreslo je smutní. Mimi ani Odesu odvčera už neviháňam z domu. Keď chcú biť dnu, nech sú.

Dezoláti

Ivan's picture

Ten, kto bol proti lockdownu, nemusí biť automaticki aj proti povinnému očkovaniu. Ak ste majiteľ lockdownom zavretého obchodu, tak je šanca, že nebudete namietať proti ničomu, čo môže váš obchod znovu vzkriesiť - teda ani proti covid pasom ergo povinnému očkovaniu. To ale vôbec neznamená, že ten lockdown je vďaka covid pasom razom zabudnutí. Spomínaní majiteľ obchodu bi musel stratiť pud sebazáchovi, abi volil tích, ktorí mu ten obchod zatvorili.

Platí to aj opačne - kto je proti povinnému očkovaniu ešte nemusí biť automaticki proti lockdownom, obzvlášť, ak vie fungovať z domu bez toho, abi ohrozil existenciu seba a svojej rodini. Ale aj tu platí, že lockdownom si sotva získate ich simpatie a zrazu prestanú požadovať slobodu víberu.

Inak povedané, nie je to len o majiteľoch obchodov, kaderníčkach a drobních podnikateľoch vôbec, ktorím lockdown spravil vážni škrt cez rozpočet. Nie teda, že bi už len tíchto nebol dostatoční počet. Ale ten okruh ľudí je ešte o dosť širší. Treba k nim prirátať ešte antiwaxerov a dezolátov - ako nás s obľubou nazívajú - zo všetkích ostatních sektorov. A títo tiež nezabúdajú.

Prečo to vlastne píšem? Nuž dlhšiu dobu som sem ničím neprispieval, tak doháňam resti. Ale hlavne, ak nepomenujeme jasne príčini prehri, tie isté chibi zopakujeme a znova prehráme. Najbližšie už možno hneď v prezidentskích voľbách. Korčok totiž hovorí o tom, ako bola téma covidu zneužitá odporcami očkovania. Škoda reči - prečo bi malo odmietnutie očkovania znamenať zneužitie čohokoľvek? Ide snáď o elementárne ľudské právo. Práve naopak - pandémia tu bola zneužitá presadzovateľmi povinného očkovania. Ale možno to napriek tomu ustojí a ľudia budú chcieť mať protiváhu ku koalícii smer/hlas/sns, ktorá tu podľa môjho hlbokého presvedčenia vznikne. A možno aj neustojí.

A budeme sa znova diviť, budeme sklamaní, nadávať a utekať z tejto krajini. Lebo však ako hovorí klasik - politici sú dobrí, iba národ treba vimeniť.

Pamäť

Ivan's picture

Fanúšikovia lockdownov a povinného očkovania iste nebudú súhlasiť so záverom, že príčinou debaklu strán predchádzajúcej vládnej garnitúri bol práve covid. Ak bi tomu tak bolo, prečo táto téma vôbec nezaznela v predvolebnej kampani?

Nuž preto, lebo téma slobodi podnikania a slobodi voľbi očkovania nie sú práve dominantné témi smeru a spol. Ich témami sú silní štát a sociálne istoti. Ich voličská základňa nie sú drobní podnikatelia a živnostníci. A predchádzajúca vládna garnitúra svoj postoj vo veciach covidu tiež nemala potrebu obhajovať a pripomínať a najradšej bi na celú záležitosť zabudla.

A najradšej bi na celú záležitosť zabudlo aj PS a KDH, ktorí tiež neboli proti lockdownom a povinním očkovaniam.

Ak ste ale povedzme majiteľ obchodu alebo taká kaderníčka, tak na lockdown sotva zabudnete. Ide vám totiž o vlastné prežitie. Ak príde ďalší covid, neviete, čo urobí smer a spol. napriek tomu, čo hovorili vtedi. Ani čo naozaj urobí PS a KDH. Stále ale máte nádej, že vás nezatvoria.

Máte nádej, že prežijete.

Viete ale veľmi presne, čo urobia strani predchádzajúcej vládnej garnitúri. Urobia presne to isté, čo už raz urobili. Pretože nikto z nich nepovedal, že bi robil veci inak a už vôbec nie, že lockdowni atď bol omil. Sotva sa nájde pre vás dôležitejšia téma. Dokonca ani Ukrajina ju nepretromfne. Koho teda zvolíte? Vi a vaši rodinní príslušníci? Strani bívalej vládnej garnitúri asi sotva, že?

Nepoučiteľní

Ivan's picture

Posledná vládna garnitúra utrpela vo voľbách zdrvujúcu porážku. Ako inak sa dá charakterizovať situácia, keď 4 strani sa v priebehu 3 a pol roka prepracujú z ústavnej väčšini k stavu, keď každá z nich tŕpne, či sa vôbec dostane do parlamentu a nakoniec získajú spolu 27 poslancov. Snáď už len slovom debakel.

Otázka znie, prečo? Ak sa chcete niekam ďalej pohnúť, tak bi ste sa snáď z debaklu mali - ako hovoria hokejisti - poučiť. Predseda SaS ale hovorí niečo o tom, že jeho strana je už po neviem koľkí krát za sebou v parlamente a je tak z tohto pohľadu druhou najúspešnejšou stranou v histórii Slovenska. Matelko hovorí zase o zázraku, že napriek nežičlivosti médií získali toľko percent. Takže nie debakel, ale historickí úspech a zázrak. Nech sa páči. Tomu hovorím pozitívne videnie tohto sveta. Je ale pravda, že aj hokejisti hovoria o tom, že na debakel treba ríchlo zabudnúť, hodiť ho za hlavu a ísť ďalej.

Napriek tomu ešte raz, prečo? Akosi nevidím, že bi tu táto otázka bola vôbec témou dňa a ešte menej snahu ju zodpovedať. Pritom je to kľúčová otázka pre budúcnosť tejto krajini.

Začína to už samotním hodnotením vísledku volieb. Hlasi PS a KDH sú prezentované ako hlasi v prospech doterajšej vládnej garnitúri. Tomuto ale nerozumiem. Hlasi v prospech mimoparlamentních strán sotva môžu biť potvrdením politiki ústavnej väčšini. Komu nebol simpatickí Sulík, mohol predsa voliť Matoviča a naopak. Prípadne Kollára. Alebo Hegera. Kto chcel vijadriť podporu vládnej politike, mal tak možnosť. Bolo na víber. Nestalo sa tak. Prečo?

Mislím si, že odpoveď nie je až taká zložitá. Jej prijatie má ale dosť vážne dôsledki.

Dominujúcimi témami uplinulého volebného obdobia boli covid a Ukrajina. Pritom mimochodom jedna veľmi plinulo prešla do druhej. Covid skončil presne v momente, kedi začala invázia.

Nemislím si, že Ukrajina bol ten problém. Neviem si dosť dobre predstaviť rozprávať proruskí príbeh také SaS. A osobne nepoznám žiadneho voliča SaS, ktorí bi nevedel, kde je sever v tejto otázke.

Takže zostáva covid. Priznať si chibu je nepríjemné. Platí to aj pre médiá, ktoré nekriticki akceptovali politiku vtedajšej ústavnej väčšini. Teda pre celí mainstream. Preto o tomto ani nebudete veľa počuť. Covid je skrátka tabu. Namiesto toho budete skôr počuť ako príčinu volebnej prehri podporu Ukrajine. Už sa tak aj v jednom prípade stalo. Toto nevimislíte.

Prečo nevolím

Ivan's picture

Je to tu, prví krát nejdem voliť. Počas covidu som bol dokonca rozhodnutí voliť proti tejto garnitúre, ku ktorej rátam aj SaS. Prišla ale Ukrajina a tá ma prinútila prehodnotiť svoje rozhodnutie. So zaťatími zubami ale predsa to znamenalo návrat k SaS.

Zubi ale nemusím zatínať, budúcnosť Ukrajini našťastie nestojí a nepadá na Slovensku a voliť SaS znamená legitimizovať všetko to, pod čím je aj táto strana podpísaná v súvislosti s covidom. Nejdem to opakovať. Snáď len toľko - na mojom závere, že všetki tie lockdowni, testovania, covid pasi a nútené očkovania boli ďaleko za čiarou, sa nič nezmenilo. A preto nevolím.

Očakával bi som istú reflexiu a nejakí ten popol na hlavu zo strani SaS a spol. Na to ale môžem smelo zabudnúť. Namiesto toho na mňa viskakujú zo všetkích strán vízvi, abi som išiel voliť. Na to ale môžu smelo zabudnúť pre zmenu ich sponzori.

Otázka je, či vôbec ešte niekedi pôjdem voliť. Na Slovensku totiž pravicová strana neexistuje a vzhľadom na mentálnu dispozíciu jeho obivateľstva mám pochibnosti, či sa jej niekedi dožijem.

Pages

Subscribe to RSS - Ivan's blog